Oamenii de stiinta olandezi inventeaza pavaje ce absorb smogul si produc aer curat

  • smog

In zonele urbane atat smogul cat ca si ansamblurile de pavele si pavaje domina peisajul. In timp ce cele doua se simt ca niste elemente distincte ale ecosistemlui unui oras, aerul si pamantul ar putea fi legate pentru a reduce poluarea pe total. Oamenii de stiinta olandezi de la Universitatea de Tehnologie Eindhoven au inventa o noua metoda pentru curatare a atmosferei prin tratarea blocurilor de pavele cu oxid de titan. Sistemul special „photocatalitic” al pavelei reusesta sa reduca smogul la jumatate.

Dealungul unui an in orasul Hengelo din Olanda, cercetatorii au descoperit ca pavelele au reusit sa reduca smogul cu 45% in conditii ideale, si cu

19% in timpul zilei. Prin acoperirea pavelelor cu oxid de titan, pavelele absorb oxidul de nitrogen din aer si il convertesc in chimicale mai putin periculoase
cum ar fi nitrati. Echipa si-a publicat descoperirile in editia de iuniei a Jurnalului de Materiale Hazardoase.

Desi o tehnologie anterioara a fost introdusa in 2008 de o companie italiana Italcementu, cercetarea din Olanda ajuta sa mareasca vizibilitatea si momentumul acestei noi metode de remediere a mediului. Catalistul tinde sa devina mai putin efficient in timp si costa cu 10% mai mult decat cimentul conventional. In timp ce aceasta inventie nu reduce per total poluarea aerului, are potentialul sa reduca foarte multa emiisile auto si industriale in zonele foarte poluate.

Smogul este o forma a poluarii aerului, smogul deriva din ceata sau ceata fumurie ce era predominant in orasele industriale de la inceputul viagra femme forum maroc secolului XX. Smogul modern, cum a fost gasit in Los Angeles, este tipul de poluare a aerului derivate din emisiile vehiculelor de la motoarele cu combustie interna si fumuri industriale ce reactioneaza in atmosfera direct cu lumina soarelui pentru a forma poluanti secundari. Orase ca Los Angeles sau Mexico City sunt cazuri critice de poluare in prezent, generand multiple cazuri de imbonlaviri.